MD6 teruggetrokken uit SHA-3 competitie

MD6 zal niet het nieuwe algoritme van de Amerikaanse overheid worden, de ontwikkelaars besloten het algoritme uit de SHA-3 competitie terug te trekken. Het National Institute of Standards and Technology (NIST) kondigde vorig jaar een open wedstrijd voor het ontwikkelen van een nieuw en veilig algoritme voor het genereren van hashes aan. Eerder liet NIST al weten dat SHA-1 per 2010 vervangen moet zijn. De wedstrijd voor SHA-3 zou in 2010 de tweede schifting doorlopen, gevolgd door het uitroepen van de winnaar in 2011. Een uiteindelijke standaard zou dan in 2012 moeten zijn afgerond.

Ron Rivest, crypto-expert en de ‘R’ in RSA, laat weten dat MD6 nog niet klaar is voor de volgende ronden van de competitie. Het probleem is dat het algoritme niet snel genoeg is. “Dit is een waardige terugtrekking, zoals we van Ron Rivest kunnen verwachten, met name omdat er nog geen aanvallen voor zijn,” zegt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Hij merkt op dat andere algoritmen al ernstig gebroken zijn, maar dat de partijen erachter nog steeds doen alsof niemand dit door heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *